Skar, Bakım
Skar, yara izi tedavisi nasıl yapılır?
Skar, enjeksiyon gibi yöntemler ile tedavi edilebilir.
Yara izlerinin sebepleri nelerdir?
İnsan dokusundaki normal iyileşme süreci bir yara izine neden olur. Vücut dokusu hasar gördükten sonra vücudun doğal iyileşme sürecinde yara izi oluşturur.
Doku hasarı şu sebeplerle oluşabilir:
1)Kazara yaralanmalar
2)Cerrahi işlem sonrası oluşan kesik izleri
3)Hayvan ısırması vb. izler
4) Yanık izleri
5) Enjeksiyonlar
Yara izi, başka koşulların bir yan etkisi olabilir. Örneğin; su çiçeği veya akne gibi döküntülere neden olan bir durum varsa döküntülerin kaldığı yerde iz kalmış olabilir.
Skar semptomları ve belirtileri nelerdir?
Yara izi cilt hasarı üzerinde kırmızı mor renkte gelişen sıkı fibröz doku olup zaman içinde yassılaşıp daha açık bir renk alır.
Dermatologlar yara izlerini nasıl teşhis eder?
Yara izleri genellikle görsel muayene ile teşhis ederler. Bazı durumlarda skarın gerçek kimliğini anlamak için mikroskop altında bakmak yada biyopsi yapmaları gerekebilir.
Skar, yara izi tedavisi için E vitamini uygulamak fayda sağlar mı?
Birçok kişi, E vitamini, aloe vera veya kakao yağı için yarayı iyileştirebileceğini düşünüyor. Tüm bunların skarı uzun vadeli iyileştirdiğine dair bir bulgu bulunmamaktadır.
Yara izi zamanla yok olur mu?
Yara izinin oluştuktan sonra stabil hale gelmesi iki yıl kadar sürebilir. Bu süreç vücudun kendi iyileştirme yöntemlerinden kaynaklanır. Vücut yarayı iyileştirmek için çok sayıda kollajen üretir. Ayrıca yeni kan damarları ürettiği için yara izi koyu renkli, kırmızımsı gözükecektir. Zamanla yara izine daha az kan iletilir ve böylece düzleşmeye başlar. Herhangi bir tedaviden önce bir süre yaraya dokunmamak ve geldiği son durumu görmek gerekir. Deneyimli uzmanlar muayane ile tedavi zamanına karar verebilirler.
Yara izim neden kaşınıyor?
Yaralar birtakım sebeplerden ötürü kaşıntı yapabilir. İyileşme döneminde kaşıntı hissedilmesi sağlıklı yaranın aktif olabileceğini gösterir. Kaşınmanın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte yaranın etrafındaki sinir uçlarına gelmiş olan zararla ilgili olduğu düşünülüyor. Çok fazla kaşıntı yaşanıyorsa doktorunuz uygun bir tedavi önerecektir.
Skar, yara çeşitleri nelerdir?
Kontraktür yara izi: Cildin yanması sonucu oluşan iz. Bu izler cildi sıkıştırır ve hareket yeteneğini zayıflatabilir.
Keloid yara izi: Keloid abartılı yara iyileşmesi demektir. Aradan zaman geçse bile yara izi kabarık sınırların dışına taşmış, kaşıntılı ve kızarıktır.
Hipertrofik yara izi: Bunlar keloidlere benzeyen, yaralanma sınırının ötesine geçmeyen kırmızı lekelerdir. Tedavilerinde iltihabı azaltmak için steroid enjeksiyonları ya da yara izini düzleştiren silikon tabaklar kullanılır.
Sivilce izleri: Derin çukurlardan, açılı veya dalgalı görünümlere kadar uzanan birçok sivilce izi türü vardır. Tedavi seçenekleri, sahip olduğunuz akne izinin türüne bağlıdır.
Keloid skar oluşumuna en yatkın vücut alanları nelerdir?
Keloid yara izlerinin kollarda, başta, boyunda ve göğüste daha sık görüldüğü bilinmektedir.
Güneş ışığının yara izi üzerindeki etkisi nedir?
Yara izinin üstünde oluşan yeni deri ince olup, koruma içermediğinden güneşten gelen U.V ışıkları iyileşmeye zarar verecektir. Bu sebeple güneş ışınlarına karşı koruyucu krem ile korumak gerekir.
Skar, yara izi lazerle nasıl tedavi edilir?
Lazer, skar ve iz tedavisinde en gelişmiş tedavi yöntemidir. Seanslar şeklinde gerçekleşir. Beklenen sonuç, kişiden kişiye göre değişmekle birlikte %60-70 iyileşme oranıdır.